Ambulansflygaren

Boken Ambulansflygaren är berättelsen om den legendariske ambulansflygaren Allan Norberg, som var verksam i norra Sverige under åren 1938 till 1945.

Med boken vill vi lyfta fram Allan Norbergs gärning, men också visa på den roll som flygambulansen och dess besättning spelade för att rädda sjuka, skadade och svårt utmattade ödemarksbor och flyktingar. Vi gör det genom att låta läsaren följa ett antal ambulansuppdrag samtidigt som vi berättar om de ortsbor som möjliggjorde uppdragen, osjälviska insatser som gjordes av samer och nybyggare i gränstrakterna, inte minst av kvinnorna.

Krigsåren, 1939–1945, kom att bli de mest dramatiska i flygambulansens historia. Inte minst på grund av de krigshandlingar som utspelades i norska Finnmark, i finska Lappland och på Ishavsfronten väster om Murmansk. Under de åren var det många krigsfångar, motståndsmän och desertörer som flydde över gränsen till Sverige. En del fick sätta livet till på fjället, men många klarade under stora umbäranden att nå samevisten och nybyggen i Sverige. Här fanns inte bara mat och tak över huvudet utan också, när så var nödvändigt, möjligheten att nå en telefon för att påkalla hjälp från flygambulansen.

Under sina sju år i Norrbotten flög Allan Norberg en sammanlagd sträcka motsvarande sju varv runt jorden under sammantaget 1 300 flygtimmar. Han transporterade 550 patienter av 17 olika nationaliteter, de flesta svenskar och norska medborgare, men också krigsfångar, tvångsarbetare och flyktingar hemmahörande i många av Europas krigshärjade länder.

Den som är intresserad av händelser under andra världskriget, spännande räddningsinsatser i fjällen eller flyghistoria kan finna intressanta skildringar i boken om den legendariske flygstationsmästaren i Boden, ambulansflygaren Allan Norberg.